Sunday, August 13, 2017

Resepi Nasi Ayam Kukus Thai

RESEPI NASI AYAM KUKUS THAI


Resepi Nasi Ayam Kukus Thai yang memang pasti sedap dan sangat sesuai dihidangkan untuk majlis-majlis tertentu . Sangat berbaloi mencuba resepi ini walaupun nampak sukar dan munggunakan bahan yang banyak. Jangan takut untuk menyediakan hidangan ini kerana Resepi ini telah diolah bagi memudahkan anda untuk memasaknya.
        Resepi Nasi Ayam Kukus Thai ini boleh digunakan untuk dimasak dengan kuantiti yang banyak dan sangat sesuai untuk tetamu yang datang dan hidangan bersama keluarga . Anda boleh menyediakan sos dan kuah kicap satu hari sebelum majlis. Ini boleh menjimatkan masa kerana pada hari majlis anda boleh menumpukan masa untuk menyediakan nasi dan ayam, kerana proses penyediaan nasi dan ayam mengambil masa yang agak lama.

        Untuk ayam pula, ayam bersaiz kecil atau sederhana lebih susuai kerana lebih garing dan kurang berlemak. Ayam yang diperap bolehlah digoreng sebaik sahaja tetamu sampai kerumah kerana ianya lebih sedap dihidangkan panas-panas dan masih garing. Selamat mencuba resepi nasi ayam!. 



Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai
Nasi ayam kukus thai


Nasi ayam kukus thai

Bahan2 Sos Nasi Ayam Kukus Thai
1/2 cup yellow bean sauce 
1/2 cup soy sauce 
1/4 cup dark soy sauce 
1/2 cup palm sugar 
1/4 cup chopped fresh ginger 
1/4 cup chopped garlic 
6 chopped fresh Thai chile peppers
(Nak simple pakai taucu, Bawang putih, Cili, Sos ikan, Gula thai dan Kicap pekat)

Bahan2 rebusan ayam 
Halia tua
Akar ketumbar

Cara masak nasi:
Rebus ayam bersama halia tua dan akar ketumbar selesai, angkat ayam dan letak beras, bila nasi dh letak ayam balik. 

Letak nasi dlm pinggan. Potong ayam dan curah sos diatas.

Siap! Selamat mencuba Nasi Ayam Kukus Thai!

Nasi ayam kukus thai


Nasi ayam kukus thai
Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai


Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai
Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai


Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai
Nasi ayam kukus thai

Nasi ayam kukus thai



No comments:

Post a Comment